Een stoornis of niet?
Hoe eetproblemen zich kunnen uiten bij jongeren: een zachte blik op wat er speelt
In de tienerjaren verandert er veel. Jongeren van 14, 15 of 16 jaar zoeken naar hun identiteit, balans en zelfvertrouwen. Soms uit die zoektocht zich in moeilijkheden rond eten. Niet elke jongere praat daar gemakkelijk over, en signalen worden niet altijd meteen herkend. Toch kunnen kleine veranderingen in eetgedrag of lichaamsbeeld een teken zijn dat er op een dieper niveau iets wringt.
Wanneer is het meer dan "gewoon puberen"?
Veel ouders of leerkrachten vragen zich af of een kind "gewoon minder eet" door stress of puberteit. Toch zijn er signalen die extra aandacht verdienen:
-
Jongeren die maaltijden overslaan of stiekem eten
-
Toenemende focus op calorieën, gewicht of beweging
-
Prikkelbaarheid, teruggetrokken gedrag of plots verminderde schoolprestaties
-
Eten gebruiken als vorm van controle of emotie-regulatie
Wat helpt écht?
Een open gesprek, zonder oordeel. Jongeren voelen zich vaak begrepen als ze in een veilige, neutrale ruimte kunnen praten over wat hen bezighoudt. Geen focus op gewicht of eten als probleem, maar op wat eronder ligt: spanning, druk, onzekerheid of verlies van controle.
In een psychologische begeleiding wordt er daarom niet alleen gekeken naar het eetgedrag, maar naar de jongere als geheel.
Erover praten is geen zwakte
Het vergt moed van jongeren (en hun ouders) om hulp te zoeken. Maar die eerste stap kan veel verlichting brengen. Soms is een kortdurend traject al voldoende om weer rust te krijgen rond eten, zelfbeeld en emoties.

Reactie plaatsen
Reacties